Eventyret om trollfjellan

Dønna Rorbuer Bøteriet AS

 

«ANSIKTET»

Dønnamannen, 858 moh, er sagnfjellet med menneskelige trekk. Når du ser på fjellet i profil, ser du tydelig ansiktet til en person som ligger på rygg – et fascinerende syn. Fra toppen har du fantastisk utsikt der du på klare dager kan se Lofotveggen, Okstindan, De syv søstre, Vega og Lovund for å nevne noe. Den letteste turen opp går fra sørsida av fjellet der det er merkede løyper fra Breivika og Teigstad. Nordsiden anbefales kun for erfarne fjellfolk med klatreutstyr.

 

Eventyret om trollfjellan på Helgeland:

Langt oppe på Helgelandskysten bodde den mektige Dønnamannen. Han satt og passet på de sju døtrene sine. Han lot dem ikke få være ute og danse og ha det artig utover natta. Å nei, de måtte pent holde seg hjemme.

Men om kvelden sovnet Dønnamannen så det durte og braket i alle fjell. Da var ikke døtrene seine å snike seg av sted nordover. De ville utover til Træna for å for å danse på Trænafestivalen, og ha det gøy i måneskinnet. Den trette og sterke Dønnamannen gnei seg i øynene og speidet langt og lenge etter døtrene sine da han våknet fra luren sin.

Men langt mot nord hadde Lovund fått opp  øynene og stirret med et kjærlighets blikk på døtrene. Han var den rikeste av alle fjellene på Helgeland, for han hadde kapret all laksekonsesjonen I mils omkrets og han var vant til å få det som han ville.

Rødøyløva så de sju døtrene til Dønnamanne som danset og svingte seg i det klare månelyset. De sang og de kastet på håret. Han ble helt betatt og bestemte seg for at han ville ha dem for seg selv og at han matte handle raskt. Han pyntet seg og tok på seg fin stasen, nå skulle han sette inn støtet før Lovund og Dønnamannen skjønte hva som var I gjerde.

De sju døtrene også kalt for de syv søstre følte seg så fin at de ikke kunne være sammen med de andre på festen. De gikk der og drømte søte drømmer om vakre prinser og konger på frierferd. Men det var nok ingen vakker prins som kom, det var rødøyløva som hadde kastet seg I racerbåten og kom som et olja lyn! Dønnamannen skjønte plutselig hva som var på ferde. Han kastet en svær stein mot Rødøyløva, men bommet men den traff Lovund nederst på kroppen, derav den avrundete formen idag. Lovund svimte av med et brak! Det gnistret mot den mørke himmelen for nå var Dønnamanne sint, det var ikke greit å være fiskere ute på havet nå, for nå bygde det opp til storm. Og fra gammelt av hadde fiskerne lært, at nå matte de komme seg inn til land så fort som mulig. Døtrene skjønte at Dønnamanne var på vei for å hente dem. De gjorde et stort hopp som var så stort og langt at de hoppet over Dønnamannen og landet I havet ved Alstahaug kommune.

Akkurat da steig den skumle og farlige morgensola opp over fjellene i øst. Den første solstrålen traff Dønnamannen, som ble til stein med ett dunder og brak. Og slik gikk det med dem alle: både Lovund, Træna, De sju søstrene og Rødøya. Det er derfor de ligger der den dag I dag. Fiskerne kunne nå kjøre ut på feltet og det kokte av fisk der, for all fisken var skremt opp fra dypen pga det voldsomme fjellbråket.

 

Omdiktet og inspirert fra Sagnet om Helgelandsfjellene.

 

Sverre H. Hansen 2014

 

Telefon: 75054920

Mail: boteriet@yahoo.no

Følg oss på facebook

Copyright © Dønna Rorbuer Bøteriet AS 2018.